Kde najít nejlepší paellu? Vše o této španelské specialitce

Paella je vyhlášená španělská specialita ryze jihoevropského původu. Připravuje se ze směsi rýže, mořských plodů a zeleniny a je mimořádně chutná. Někteří lidé se snaží najít nejlepší paellu na světě a vyzkoušet ji. Proto jsme se rozhodli prozkoumat, kde se dá v České republice sehnat nejlepší paella a co všechno je potřeba o této španělské specialitce vědět.

Původ a složení paelly

Její původ sahá až do 19. století a byla vytvořena z ryb, zeleniny a rýže. Jedná se o směs rýže, koření, bylinek, drůbežího masa, mořských plodů a zeleniny, která se vaří ve velké pánvi. Můžete si také přidat salsu nebo omáčku k zahuštění chuti. Paella je oblíbená po celém světě, a proto se v posledních letech stala populárním jídlem i v mezinárodních restauracích.

Paella se skládá z mnoha různých ingrediencí, které se mohou lišit v závislosti na regionu. Nejčastěji se k ní používá čerstvých rybích maso, kuřecí maso, krevety, mušle, slávky, zelenina, rýže, koření, bylinky a olivový olej. Různé typy paelly mohou být také doplněny o místní ingredience, jako je chorizo, sardinky, fazole nebo papriky. Kultura, která provází paellou, je také velmi důležitá a oblíbenou součástí jeho složení. Paella připravená správně vyžaduje pečlivou přípravu a dobře promyšlené ingredience.

Nejlepší paella v Česku

Někteří lidé se bojí, že je těžké vařit pravou paellu. Ale v Česku je řada restaurací, které poskytují skvělé paelly. Jednou z nejlepších paell v Česku je Paella Bar v Praze. Nabízí různé druhy paelly, které jsou připravovány s láskou a za použití nejčerstvějších ingrediencí. Kromě toho mají výborný personál a dobrou atmosféru.

Kromě Paella Baru existuje v Česku ještě několik dalších restaurací, které nabízí skvělou paellu. Patří mezi ně La Boheme, La Bodegu Bar a La Gazpacho. Tyto restaurace se snaží nabídnout autentickou španělskou paellu s chutí jako ve Španělsku. Jsou také velmi oblíbené svým hostům a mají spoustu kladných recenzí. Pokud hledáte skutečně dobrou paellu, měli byste tyto restaurace vyzkoušet.

Jak ji připravit doma

Pokud se vám chce připravit paellu doma, musíte si pořídit správné ingredience. Nejdůležitějšími ingrediencemi jsou rýže, zelenina, maso a koření. Rýže je nejdůležitější ingrediencí, proto byste měli použít jemnou rýži, jako je například arborio nebo bomba. Pak je tu zelenina, což je obvykle směs papriky, lilek, cibule a rajčat. Dále přidejte maso, jako jsou kuřecí prsa nebo krevety. Nakonec je tu koření, které může zahrnovat sůl, papriku, pepř a paella koření.

Když máte všechny ingredience, můžete začít vařit. Začněte tím, že v hrnci osmahněte cibuli s olejem a následně přidejte maso. Poté přidejte zeleninu a restujte ji po dobu asi pěti minut. Pak přilijte trochu vody nebo vývaru a nechte to prohřát. Když je tekutina vařící, přidejte rýži a restujte ji po dobu asi patnácti minut. Poté přilijte dostatek vývaru a koření a zamíchejte. Nechte předmět vařit na mírném ohni po dobu dalších patnácti minut a hotovo!